Η προετοιμασία για την συνέντευξη
Θα πρέπει να ξέρετε ότι η πρώτη εντύπωση μετράει πολύ. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις επικοινωνίας και, κυρίως, όταν υποβάλλουμε αίτηση για μια νέα δουλειά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι, έχοντας προβλέψει κάθε αναπάντεχο γεγονός που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Επειδή λοιπόν το να πάτε σε μια συνέντευξη από μόνο του δεν αρκεί προετοιμαστείτε, έτσι ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να προσληφθείτε.
Τι θα πρέπει να κάνετε λοιπόν;
1. Σκιαγραφήστε την προσωπικότητάς σας
Σκιαγραφήστε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας. Εντοπίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τις ικανότητες και δεξιότητες που σας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι ικανότητες και δεξιότητες σχετίζονται με την εργασία που μπορεί να προσφέρετε σε μια επιχείρηση. Είναι αυτές που αποκτήσατε μέσω ακαδημαϊκής εκπαίδευσης ή μέσω πρακτικής εξάσκησης σε κάποιο αντικείμενο και είναι αποτέλεσμα της γνώσης και της εμπειρίας άλλων ανθρώπων που μεταβιβάστηκε σε σας. Και βεβαίως αφορά και τις ικανότητες του καθενός υποψηφίου στη διαχείριση της προσωπικότητάς του. Στο να ελέγχει δηλαδή τη συμπεριφορά του, τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό του περιβάλλον.
2. Ντυθείτε κατάλληλα
Τι σημαίνει αυτό; Απλά ντυθείτε για τη δουλειά που θέλετε, όχι για αυτή που έχετε ήδη. Η εικόνα σας είναι το πρώτο κρίσιμο σήμα που εκπέμπετε στον δέκτη, δηλαδή τον μελλοντικό σας εργοδότη. Είναι η εξωτερική εντύπωση του εσωτερικού σας κόσμου που επιτρέπει στους άλλους να βγάλουν συμπεράσματα και να κάνουν υποθέσεις για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά σας. Και μην ξεχνάτε: είναι καλύτερα να είστε ντυμένοι πιο επίσημα παρά ανεπίσημα.
3. Να είστε συνεπείς
Ο χρόνος είναι πολύτιμος στις επιχειρήσεις, κάτι που αφήνει μικρό περιθώριο για αργοπορημένες συνεντεύξεις. Ο συνεντευκτής έχει ήδη πάρει και άλλες συνεντεύξεις, ενδεχομένως να νοιώθει κούραση και βεβαίως θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει στο ωράριό του. Έτσι λοιπόν σχεδιάστε τη διαδρομή σας, προβλέψτε την πιθανή κίνηση στους δρόμους και φροντίστε να φτάσετε τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη για να εγκλιματιστείτε. Έτσι θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε περισσότερο με τον χώρο και να χαλαρώσετε.
4. Τι πρέπει να έχετε μαζί σας
Αντίγραφα του βιογραφικού σας. Πάρτε μαζί σας επιπλέον αντίγραφα γιατί δεν ξέρετε αν θα σας δει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι. Η ικανότητά σας να προβλέπετε καταστάσεις εκ των προτέρων θα εκτιμηθεί. Σημειωματάριο και στυλό, βγάλτε τα από την τσάντα σας ακόμη κι αν τελικά δεν σημειώσετε τίποτα. Αν έχετε προσωπικές επαγγελματικές κάρτες, φροντίστε να αφήσετε μία κάρτα σας μαζί με κάθε επιπλέον βιογραφικό που θα δώσετε στη συνάντηση. Αν έχετε portfolio με δείγματα της δουλειάς σας, πάρτε το μαζί και φροντίστε να το επιδείξετε, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για κάθε δείγμα δουλειάς που περιλαμβάνεται στο ντοσιέ σας.
5. Κάντε έρευνα για την εταιρεία
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρία: μέγεθος, προϊόντα, δομή, πωλήσεις, πηγές χρηματοδότησης κ.λ.π.. Μιλήστε με εργαζόμενους, αν είναι δυνατόν, για να ανακαλύψετε ό,τι μπορείτε για τις συνθήκες εργασίας. Διαβάστε για την ιστορία της και μάθετε για τα σημαντικότερα επιτεύγματά της. Εξοικειωθείτε με τα ονόματα των ιδρυτών, των κορυφαίων διευθυντών, κ.λ.π.
6. Να γνωρίζετε την αγορά και τον ανταγωνισμό
Το να μάθετε για την εταιρεία είναι το ένα πράγμα, αλλά και το να είστε ενημερωμένοι για την βιομηχανία της και τους ανταγωνιστές της είναι κάτι πολύ ουσιώδες προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Βρείτε αν η εταιρεία είναι νούμερο ένα στον τομέα της και αν υπάρχουν πρόσφατες εντυπωσιακές πρόοδοι.