Ιστορικό του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου ανταποκρινόμενο στις επιτακτικές ανάγκες της εκπαίδευσης ειδικευμένων τεχνιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία ιδρύσεως και λειτουργίας των Τεχνικών Σχολών Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Οι Τεχνικές Σχολές Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ιδρύθηκαν το 1950 με την απόφαση 28531/24-2-1950 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. με αριθ. 45/11-3-1950.
Λειτουργούσαν ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός ήταν η κατάρτιση ειδικευμένων τεχνιτών για τις ανάγκες των σημαντικότερων κλάδων βιομηχανίας, βιοτεχνίας, των διαφόρων τεχνικών υπηρεσιών του κράτους και γενικότερα για την πολιτιστική και οικονομική πρόοδο της πόλης του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Σχολών κάλυπταν 12.000 τ.μ. με ακάλυπτο οικόπεδο 16.000 τ.μ. Λειτουργούσαν αρχικώς οι εξής ειδικότητες:tmima.diakosmitwn•  Έτος 1956 Μέση Τεχνική Εκπαίδευση (εργοδηγών).
•   Έτος 1965 Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών.

Υπήρχαν 4 εργαστήρια: Ηλεκτροτεχνείο, Μηχανουργείο, Ξυλουργείο και Ηλεκτρονικό, πλήρως εξοπλισμένα.Το έτος 1967 είχαν εκπαιδευτεί 1.150 σπουδαστές. Από το έτος 1968 άρχισε η μείωση των σπουδαστών εξαιτίας της ίδρυσης των δημόσιων τεχνικών σχολών στο Ηράκλειο και στην Νεάπολη Λασιθίου.Μετά την ψήφιση του νόμου 576/77 καταργήθηκαν οι Κατώτερες και Μέσες Σχολές Εργοδηγών, και έτσι οι Τεχνικές Σχολές σταμάτησαν σταδιακά τη λειτουργία των τμημάτων αυτών. Στη συνέχεια, με τον νόμο 1268/82 καταργήθηκε και η Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών.ilektroniko.ergastirio Οι Τεχνικές Σχολές το έτος 1978 παραχώρησαν μέρος αιθουσών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να λειτουργήσει στην πόλη του Ηρακλείου η Φυσικομαθηματική Σχολή. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι από το 1978 έως το 1985 είχαν παραχωρηθεί εντελώς δωρεάν, κάτι που αποδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου του νησιού. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι Τεχνικές Σχολές γνώρισαν μεγάλη αίγλη, λειτουργώντας ως Μέσες και Ανώτερες Σχολές και είχαν εκπαιδεύσει χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή του Ηρακλείου. Από το 1950 μέχρι το 1985 οπότε και σταμάτησε το άμεσο εκπαιδευτικό τους έργο, παρείχαν κατάρτιση σε 14.000 περίπου επαγγελματίες.Από το έτος 1987 έως σήμερα οι Τεχνικές Σχολές ενοικίασαν το σημαντικό τμήμα των στεγασμένων χώρων τους στο 3ο Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου. Το 1992, ξεκίνησε και πάλι η δραστηριοποίησή τους, με έμφαση στην άτυπη συνεχιζόμενη κατάρτιση με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των 15.000 επιχειρήσεων-μελών (και των εργαζομένων τους) του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν σε μικρό σχετικά βαθμό επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΠΕΠ Κρήτης και το Ε.Κ.Τ. Το έτος 1995 δημιουργήθηκε από τις Τεχνικές Σχολές Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με τις Αποφάσεις 115373/11-11-94 και 115372/11-11-94 του Υπουργού Εργασίας και ύστερα από έγκριση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις 8/2/95 τόσο για τη δημιουργία του Κ.Ε.Κ. όσο και για την τροποποίηση και επαναδιατύπωση του Οργανισμού, με βάση τον οποίο λειτουργούν οι Τεχνικές Σχολές από το 1970, έτσι ώστε να πληρούν με ακρίβεια τις προϋποθέσεις για να πιστοποιηθούν ως Κ.Ε.Κ. Οι Τεχνικές Σχολές έλαβαν το 1995 προσωρινή πιστοποίηση ως Κ.Ε.Κ., με αριθμό 4001. ergastirio.mixanourgwnΤο 1998, στα πλαίσια των προκηρύξεων του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων δεν έλαβαν πιστοποίηση, εξακολούθησαν όμως να σχεδιάζουν, και να υλοποιούν ολόκληρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις ημερίδες και διεθνείς επαφές και σχέσεις με άλλα Επιμελητήρια και Φορείς για το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ειδικά στον τομέα της κατάρτισης είναι εξαιρετική η προσφορά τους, με υλοποιημένες περίπου 205.000 ανθρωποώρες κατάρτισης από το 1992.

Τρόποι Πληρωμής

Πληρωμή με Πιστωτική Κάρτα

Σπούδασε στο Ι.Ε.Κ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ksira domisi aponomi 2

Πρακτικά Σεμινάρια Ξηράς Δόμησης - Γυψοσανίδας

 

 

Απονομή των πρώτων πιστοποιητικών στους απόφοιτους της Σχολής Αρτοποιίας Κρήτης

 

 

Σε ενδιαφέρει!

 

parking aerodromio irakleiou

 

enikoiasi aithousas didaskalias 4 3 small

 

 

 δευτερεύουσα επικεφαλίδα 

70 χρόνια προσφοράς στην Επαγγελματική Εκπαίδευση - Δείτε το Βίντεο

 

 

Πολιτική Cookies