Διάρκεια: 36 μήνες

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης: Interreg Mediterranean (MED, Μεσογειακός Χώρος)

Άξονας Προτεραιότητας 3: Προστασία και προώθηση των φυσικών και πολιτιστικών αποθεμάτων της Μεσογείου.

Ειδική Προτεραιότητα 3.1.: Η προώθηση της ανάπτυξης αειφόρων αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παράκτιες και παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές, για έναν αειφόρο και υπεύθυνο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου.

Τύπος Προγράμματος: Μελέτη και Έλεγχος

Συνολικός Προϋπολογισμός: 2,218,473.66 €

Σκοποί, αναμενόμενα αποτελέσματα, κύριες εκροές.

Το πρόγραμμα MEDFEST είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέους αειφόρους τουριστικούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Μεσογείου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ενδοχώρα.

Με σκοπό να ενισχυθεί ο αειφόρος τουρισμός βασιζόμενος στην γαστρονομική κληρονομιά στο Μεσογειακό χώρο, το πρόγραμμα MEDFEST θα προωθήσει τη χρήση της παραδοσιακής γνώσης, την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την τοπική κατανάλωση, διευρύνοντας την παραδοσιακή τουριστική προσφορά και ενισχύοντας τη Μεσογειακή ταυτότητα ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ωφεληθούν επίσης από τις οικονομικές επιπτώσεις.

Στους γενικούς σκοπούς του MEDFEST είναι η δημιουργία ή η βελτίωση των υπαρχόντων στρατηγικών που σχετίζονται με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στον παραδοσιακό Μεσογειακό μικρής κλίμακας γαστρονομικό τομέα. Κύρια προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη γαστρονομικών εμπειριών, κυρίως στην αγροτική παράκτια ενδοχώρα, ως ένα ισχυρό εργαλείο για να προωθηθούν «εναλλακτικοί» και αειφόροι τουριστικοί προορισμοί στο Μεσογειακό χώρο. Αειφόρες γαστρονομικές εμπειρίες, είναι π.χ. εναλλακτικά τουριστικά εδώδιμα προϊόντα τα οποία είναι παραδοσιακά, η παραγωγή τους γίνεται με σεβασμό για το τοπικό περιβάλλον και για τους τοπικούς παραγωγούς και ανταποκρίνονται στην επιθυμία του τουρίστα για αυθεντικότητα.

Οι δράσεις του προγράμματος που θα υλοποιηθούν από τους 8 εταίρους, θα περιλαμβάνουν μια μελέτη η οποία θα προτείνει μια κοινή στρατηγική στην ενσωμάτωση της γαστρονομικής κληρονομιάς, για την αειφόρο ανάπτυξη των Μεσογειακών περιοχών. Για να επικυρωθεί αυτή η στρατηγική, θα γίνει ένας πιλοτικός έλεγχος ώστε να γίνει η δοκιμή της στρατηγικής σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο. Βασικός σκοπός θα είναι ο σχεδιασμός νέων αειφόρων εμπειριών γαστρονομικής κληρονομιάς, ακολουθώντας την κοινή στρατηγική συγχρόνως με συνεχή αξιολόγηση, ώστε να μπορεί να διαδοθεί σε όλο το Μεσογειακό χώρο και παραπέρα.

Επειδή οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς στα κράτη του Μεσογειακού Χώρου είναι διάσπαρτες και ασύνδετες, το πρόγραμμα MEDFEST θα χρησιμοποιήσει μια μοναδική προσέγγιση με σκοπό την ενσωμάτωση της Μεσογειακής διατροφικής κληρονομιάς σε μία αειφόρο τουριστική προσφορά. Η μεθοδολογία του MEDFEST βασίζεται σε ένα συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων, όπου τρείς κύριες ομάδες εμπλεκόμενων (παραγωγοί, τουριστικοί οργανισμοί, οι ασκούντες πολιτική) θα ασχοληθούν και θα αναλάβουν την ευθύνη για τις δράσεις του MEDFEST από την αρχή έως το τέλος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Το πρόγραμμα MEDFEST αντιμετωπίζει την πρόκληση της διαφοροποίησης των παραδοσιακών τουριστικών προορισμών «ήλιος και θάλασσα», με νέες και βιώσιμες εμπειρίες με βάση τα προϊόντα και την πλούσια και διάσημη γαστρονομική κληρονομιά στα κράτη του Μεσογειακού χώρου.

Το πρόγραμμα MEDFEST θα συμβάλλει στη:

  • Διαφοροποίηση του τουριστικού τομέα από την άποψη των προϊόντων και την εποχικότητα της
  • Ανάπτυξη του τουρισμού στην παράκτια ενδοχώρα
  • Διαφύλαξη γαστρονομικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Στόχοι του MEDFEST:

  • Δημιουργία εργαλείων για την βελτίωση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης χρησιμοποιώντας την γαστρονομική κληρονομιά ως πόρο
  • Δημιουργία οκτώ νέων αειφόρων τουριστικών προορισμών στη Μεσογειακή Λεκάνη
  • Ανάπτυξη μιας κοινής διακρατικής στρατηγικής για τη διαχείριση και τον σχεδιασμό του γαστρονομικού τουρισμού στη Μεσογειακή Λεκάνη.

Αρχηγός Εταίρος:
ZRC SAZU – Research Centre of the Slovenian, Academy of Sciences and Arts (Slovenia)

Λοιποί Εταίροι:
ASR – Rural Development Association (Italy)
EI PURPAN – Purpan Engineering School (France)
UB – University of Barcelona (Spain)
In Loco – In Loco Association. Intervention. Formation. Studies for local development (Portugal)
AZRRI – Agency for Rural Development of Istria Ltd. Pazin (Croatia)
TIHC – Technical Institute of Heraklion, Chamber of Commerce and Industry (Greece)
DITHEKET – Troodos, Network Thematic Centres (Cyprus)

Ιστοσελίδα: https://medfest.interreg-med.eu/

Σε ενδιαφέρει!

 

laek katartisi prosopikoi v2 small

Δωρεάν Σεμινάρια Κατάρτισης Προσωπικού

Δηλώστε ενδιαφέρον

Υπολογίστε πόσα χρήματα δικαιούστε για τη κατάρτιση του προσωπικού σας.

Μάθετε Περισσότερα...

 

koino mitroo

Κοινό μητρώο Σχολής δια Βιου Μάθησης ΤΕΙ

Κάντε την εγγραφή σας

 

proslipsi prosopikou me mathitheia

Υλοποίηση Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης

Δηλώστε ενδιαφέρον

 

lookforjob

Εύρεση εργασίας.

Δείτε περισσότερα