Drink Pairing: Κρητική Τσικουδιά και Λικέρ σε συνδυασμό με την Τοπική Γαστρονομία
Το Drink Pairing, μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το παραδοσιακό κρητικό απόσταγμα, την τσικουδιά, με προσεκτικά επιλεγμένα λικέρ και φαγητό, είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στις γεύσεις και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Μέσα από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της κρητικής γαστρονομίας και κουλτούρας και θα ανακαλύψουν τρόπους ανάδειξης των γεύσεων των τοπικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών κρασιού και αποσταγμάτων για δική τους κατανάλωση, οινολόγων, οινοποιών, αποσταγματοποιών, διήμερων αποσταγμάτων, ιδιοκτητών και προσωπικού καταστημάτων και ξενοδοχείων που πωλούν αλκοολούχα ποτά, ιδιοκτητών και προσωπικού αποσταγματοποιείων, επισκεπτών της Κρήτης που θέλουν να γνωρίσουν την γαστρονομία σε συνδυασμό με τα Κρητικά Ποτά, σεφ, μπάρμαν και άλλων που ενδιαφέρονται για την τέχνη του συνδυασμού ποτών.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν για τις διάφορες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών με πρόσθετες γεύσεις και παλαίωση, καθώς και για τις διάφορες μεθόδους κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων του συνδυασμού ποτών, των κοκτέιλ, της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής.
Θα αποκτήσουν επίσης γνώσεις για την ιστορία και την παραγωγή της κρητικής τσικουδιάς, ενός από τα πιο δημοφιλή αποστάγματα στην Ελλάδα, και θα μάθουν πώς να την σερβίρουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο για να αναδείξουν τη γεύση της.
Το Drink Pairing περιλαμβάνει την γευστική δοκιμή τσικουδιάς Κρήτης και έξι (6) διαφορετικών γεύσεων λικέρ, σε συνδυασμό με εκλεκτές γεύσεις της Κρητικής Γαστρονομίας.
- Τσικουδιά Κρήτης - Καπρικό από τον Γαλατά με Σαλάτα Ντομάτας
- Τσικουδιά με γεύση Μύρτιλο - Λουκάνικο Ξυδάτο Μπρουσκέτα με Γαλένι
- Τσικουδιά με γεύση Σοκολάτα - Ωριμασμένος Χοιρινός Λαιμός με Γραβιέρα και Μέλι
- Τσικουδιά με γεύση Μέντα - Φιλέτο Κοτόπουλο με Σαλάτα από Άγρια Χόρτα Κρήτης
- Τσικουδιά με γεύση Καρπούζι - Καπνιστή Μπριζόλα με Καπνιστό Τυρί
- Τσικουδιά με γεύση Καραμέλα - Απάκι Μπρουσκέτα με Ανθότυρο
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, από τις 6:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 50€
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τους διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης της τσικουδιάς με παραδοσιακές κρητικές συνταγές και θα εξερευνήσουν τους συνδυασμούς της με άλλα τοπικά λικέρ και φαγητά. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την προσαρμογή του καταλόγου σε χώρους εστίασης, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης προώθησης ή πώλησης του προϊόντος.
Για ομάδες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα "Συνδυασμός της Κρητικής Γαστρονομίας με την Τσικουδιά και τα Λικέρ", μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Τεχνικές Σχολές για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές. Η διάρκεια του προγράμματος είναι ευέλικτη και η ώρα και η ημέρα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε τις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης και να κατανοήσετε βαθύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της. Είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει όποιος ενδιαφέρεται για την τέχνη του συνδυασμού ποτών και την πλούσια ιστορία των ελληνικών αποσταγμάτων.
Εισηγητές:
Ο Γιώργος Νικηφόρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απέκτησε πτυχίο Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.. Κατά την περίοδο 2006 – 2015 ήταν ιδιοκτήτης σε Συμβουλευτικό - Φοροτεχνικό γραφείο. Το 2015 ίδρυσε το ByRaki flavor με στόχο την αναβάθμιση και την αναγνώριση του Κρητικού Αποστάγματος. Το 2016 πήρε Πιστοποίηση Καινοτομίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Από το πρώτο έτος της λειτουργίας της επιχείρησής του ασχολείται με τις εξαγωγές. Το 2017 διοργάνωσε την πρώτη Ημερίδα για την Τσικουδιά Κρήτης στην Ελλάδα με θέμα «Η Τσικουδιά … από τη Παραγωγή, στην Γαστρονομία και τα Cocktail». Ακολούθησαν σεμινάρια και ενημερώσεις για το Κρητικό Απόσταγμα αλλά και για την επιχειρηματικότητα. Ανήκει στα Δίκτυα Μεντόρων Wise Greece, 100 Mentors και The Tipping Point.
Νικόλαος Κριτσωτάκης, Bakery Chef. Ο κος Κριτσωτάκης εξασκεί την τέχνη του αρτοποιού εδώ και 23 χρόνια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος παραγωγής στις εταιρίες Τσατσάκης, Επιούσιος, Μαγαράκης και Δαμιανάκης ενώ μεταγενέστερα διετέλεσε τεχνικός Αρτοποιίας στις εταιρίες πρώτων υλών Bacaldrin, Ledra και Olympic Foods για όλη την Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται ώς RnD Manager στις εταιρείες Βενέτη (Αθήνα), Εστία (Θεσσαλονίκη), και είναι υπεύθυνος Αρτοποιίας στο ξενοδοχείο Kapsaliana village hotel με απόλυτα παραδοσιακή αρτοποίηση. Τέλος διεκπεραιώνει σεμινάρια Αρτοποιίας σε πρόγραμμα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.