Ένα πρωτοποριακό στο είδος του σεμινάριο με τέσσερεις εκπαιδευτές, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της «Βασικής εκπαίδευσης Δοκιμαστή Παρθένων Ελαιόλαδων», εφαρμόζοντας τον οδηγό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (COI/T.20/Doc. No 14) για την επιλογή, αρχική εκπαίδευση και αξιολόγηση των δοκιμαστών παρθένου ελαιόλαδου με επιπλέον δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε σεμινάριο ελαιοτουρισμού*.
Το βασικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 09 με 12 Νοεμβρίου 2024 (εκπαίδευση και αξιολόγηση δοκιμαστών). Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την σχετική γνώση και πιστοποίηση (επαγγελματίες της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, της εστίασης, του ελαιοτουρισμού, ιδιώτες κ.α)
Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με δοκιμές 70 πρότυπων δειγμάτων και διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, που είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και επιπλέον διαθέτει πιστοποίηση EN ISO 9001-2015 από την TUV/AUSTRIA-HELLAS για την ανάπτυξη & διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε σεμινάριο ελαιοτουρισμού που πραγματοποιείται στις 21/9/2024* σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ.
Η συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στις οργανοληπτικές ιδιότητες και την αξιολόγηση του ελαιόλαδου.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο ενότητες
Α Ενότητα : Προκαταρκτικές διαδικασίες επιλογής δοκιμαστών
- Αξιολόγηση της διακριτικής ικανότητας των συμμετεχόντων στην αντίληψη μικρών συγκεντρώσεων χαρακτηριστικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων (κατώφλι αντίληψης-δοκιμές σύγκρισης ζεύγους)
- Αξιολόγηση της διακριτικής ικανότητας των συμμετεχόντων στην αντίληψη διαφορετικών εντάσεων χαρακτηριστικών οργανοληπτικών ιδιοτήτων (επιλογή δοκιμαστών με την μέθοδο ταξινόμησης της έντασης-και 48 πρότυπα δείγματα)
Β Ενότητα** : Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση συμμετεχόντων στην μέθοδο οργανοληπτικής αξιολόγησης του παρθένου ελαιολάδου και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, σύμφωνα με το πρότυπο COI/T.20/Doc. No 14.
Θεματολογία θεωρητικού μέρους
- Κατηγορίες παρθένου ελαιολάδου
- Ποιοτικά κριτήρια παρθένου ελαιολάδου: χημικά και οργανοληπτικά.
- Η οργανοληπτική αξιολόγηση και η σπουδαιότητά της
- Οι «χημικές αισθήσεις»: η όσφρηση και η γεύση.
- Οργάνωση και λειτουργία οργανοληπτικού εργαστηρίου
- Η μέθοδος της οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένων ελαιολάδων. Ιστορική εξέλιξη της μεθόδου, το πάνελ των δοκιμαστών ως εργαλείο μέτρησης, κατάταξη δειγμάτων ως προς τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, κρίσιμα σημεία για τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου.
- Ειδικό λεξιλόγιο για το παρθένο ελαιόλαδο, οργανοληπτικά ελαττώματα και η προέλευση τους
- Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιολάδου
- Πιθανά λάθη στην οργανοληπτική αξιολόγηση, έλεγχος και διόρθωσή τους.
- Βασικές γνώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου στο ελαιουργείο.
- Οι Ελληνικές και οι κυριότερες διεθνείς ποικιλίες ελαιολάδου.
Θεματολογία πρακτικού μέρους
- Εξάσκηση στην αναγνώριση, μέσω της όσφρησης και της γεύσης, των θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και των εντάσεών τους, με την χρήση πρότυπων δειγμάτων
- Εξάσκηση στη χρήση του φύλλου αξιολόγησης της μεθόδου για την αναγνώριση θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων και μέτρηση των εντάσεών τους σε δείγματα παρθένου ελαιολάδου.
- Εξάσκηση στη χρήση του φύλλου αξιολόγησης της μεθόδου για την ταξινόμηση σε κατηγορίες, δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου.
- Εξάσκηση στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και εξοικείωση με τις ελληνικές ποικιλίες
- Αξιολόγηση των εκπαιδευομένων στη χρήση του φύλλου αξιολόγησης για την ταξινόμηση δειγμάτων παρθένου ελαιολάδου.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ικανότητα:
- να δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα για την αναγνώριση των διαφορετικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των Παρθένων Ελαιολάδων (ονομασία και εντάσεις)
- να δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα για την κατάταξη δειγμάτων Παρθένων Ελαιολάδων, στις διάφορες κατηγορίες
Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την εκπαίδευση, θα λάβουν "Δίπλωμα βασικής εκπαίδευσης Δοκιμαστή Παρθένου Ελαιολάδου* στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα επικαιροποίησης οργανοληπτικής αξιολόγησης.***
Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ημερομηνίες διεξαγωγής και διάρκειας σεμιναρίου:
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 44 εκπαιδευτικές ώρες
Πρόγραμμα διεξαγωγής: 09-12 Νοεμβρίου 2024 (09:30 - 18.30) αποκλειστικά με φυσική παρουσία, και 16/11 με δυνατότητα συμμετοχής και από απόσταση για όσους έχουν παρακολουθήσει τις πρώτες τέσσερεις ημέρες
• Χώρος διεξαγωγής: Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και οι καμπίνες αξιολόγησης του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ (περιοχή Τρία Μοναστήρια, Ρέθυμνο)
Οι έμπειροι εκπαιδευτές μας:
- Κα Έφη Χριστοπούλου - Χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, με εμπειρία στην οργανοληπτική μέθοδο από το 1982 έως σήμερα. Η Κα Χριστοπούλου θα καλύψει εξ ολοκλήρου την Α ενότητα και το μεγαλύτερο μέρος της Β ενότητας.
- Επικ. Καθ. Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης - Δντης Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και συστημάτων Αγροοικολογικής παραγωγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
- Κα Ελευθερία Γερμανάκη - Γεωπόνος, υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών, κριτής και panel leader σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιόλαδου.
- Κος Καρπαδάκης Μανώλης - Εμπειρογνώμονας παραγωγής ποιοτικού ελαιόλαδου, δοκιμαστής ελαιόλαδου σε πάνελ διαπιστευμένου εργαστηρίου και Sommelier ελαιόλαδου
*συμφ με την απόφαση 7531/12-4-2023 των ΥΠ.ΟΙΚ&ΥΠΑΑΤ για τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των επισκέψιμων ελαιοτριβείων τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία
** Η συμμετοχή στην Β ενότητα προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της Α’ ενότητας (επιλογή δοκιμαστών)
*** η συμμετοχή στο πρόγραμμα διατήρησης ικανότητας αντίληψης θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων πραγματοποιείται ανά εξάμηνο, έχει επιπλέον χρέωση και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με φυσική παρουσία, όσο και από απόσταση
Επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν ενδιαφέρον .
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 2831200883 και 6974939462, email: seminars@oliveoiltastinglab.gr (Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, κα Ελευθερία Γερμανάκη)
Πατήστε εδώ για το κόστος και την αίτηση συμμετοχής στο σεμινάριο